Hugo Roelandt

1985 circulatie 2 galerie van de academie waasmunster (c)Estate Hugo Roelandt
Circulatie / Circulation, 1985
Performance

"A study in MOVEMENT - not of mechanical objects, but of AIR. An exploration of the existential 'negative space' of man, and a study for 'Western'. (I.) " (Hugo Roelandt)

< Ruimte Z, Biennale Antwerpse Galerijen, Juni '85

< Galerij van de Academie, Waasmunster, Oktober. '86

< Vooruit, Gent, zomer '86 

Met medewerking van Jan Heremans en Rudi De Bleser.

Lucht is onze leefruimte, een beschermende dampkring. De lucht rondom ons is constant in beweging. De dampkring van de aarde wordt beïnvloed door vier verschijnselen: de zwaartekracht, de rotatie van de planeet die de lucht meeneemt, de zon die gedurende de dag grote hoeveelheden stralingsenergie toevoegt, en de manipulatie van de mens. Door de energie, die aan de zon wordt ontleend, ontstaat er verandering in de dampkring door verwarming en afkoeling bij het overgaan van dag in nacht. Wind ontstaat door convectiebewegingen tussen de koude en warme luchtlagen. Slechts door het spel van dag en nacht en de beweging van de dampkring merkt de mens dat de aarde bestendig in beweging is. De mens ondergaat de lucht die zich manifesteert als een “natuurlijke” leefwereld op deze aarde.

In het project wordt de lucht gemanipuleerd en op artificiële wijze in beweging gebracht. Er wordt geen gebruik gemaakt van wat men doorgaans beschouwt als als artistiek geëigende materie, maar van een omgeving die staat voor het “niets”. De leefwereld zelf van de mens wordt gemanipuleerd. De lucht die men als levensnoodzakelijk ondergaat wordt gebruikt in een nieuwe context. In dit project wordt getracht de relatie van de mens met wat hij ondergaat als een omhulsel in beweging artistiek aan te wenden. Het project is geen vorm van uitbeelding. Het publiek moet de krachten ondergaan, ze zelf ervaren. Er wordt een onderzoek verricht door het artificieel in beweging brengen van de lucht en de invloed daarvan op de mens en zijn omgeving.

(Uittreksels uit Hugo Roelandt: Let's Expand The Sky, red. Marc Holthof, Occasional Papers, Londen, 2016)